niedziela, 19 sierpnia 2012

Hydrolaty i ich wlasciwosci



Ostatni post byl o  robieniu tonika z hydrolatu wiec postanowilam napisac co to ten hydrolat wogole jest. Opisze tez rozne hydrolaty i ich wlasciwosci moze przyda Wam sie to w przyszlosci gdy nie bedziecie mogli sie zdecydowac jai kupic 



Hydrolat to inaczej wody kwiatowe lub roslinne. Jest to inaczej woda, która pozostaje po produkcji olejków zapachowych. Woda taka zawiera cenne substancje roślinne rozpuszczalne w wodzie oraz śladowe (0.02% - 0.5%) ilości olejku.Jeszcze niedawno uważany był w kosmetologii za produkt bezużyteczny, dzisiaj jego walory sa bardziej doceniane Hydrolaty są delikatniejsze od olejków zapachowych i mają pH zbliżone do naturalnego.Dzięki zawartości substancji roślinnych doskonale pielęgnują i nawilżają skórę.



Do czego mozna ich uzywac?

- tonik bezposrednio na skore nasaczamy wacik kosmetyczny nasza woda i myjemy nia twarz szyje i dekolt rano i wieczorem wiecej o tonikach przeczytacie TU
-moga  sluzyc do robienia kremu zamast wody destylowanej
-do takich plynnych odzywek-mgielek to wlosow 
-jako mgielka do twarzy szczegolnie swietnie sie sprawdza w upalne dni zeby sie nie co odswiezyc. W tym celu trzeba przelac hydrolat do buteleczkiz  rozpylaczem i uzywac kiedy tylko mamy na to ochote.
-do mieszania maseczek na twarz np glinki lub alg 



Sklad:

 Przed kupieniem hydrolatu zawsze zwracajcie uwage na sklad wlasciwie to nie tylko przy kupnie hydrolatu zachecam Was przy kazdym zakupie kosmetyku by to robic. Hydrolat taki nie powinien miec w skladzie substancji zapachowych po co nam to, takze zobaczmy czy nie jest rozcienczany woda czyli czy woda przypadkiem nie jest na pierwszm miejscu w skladzie jesli tak to poszukajmy lepszego. Dodatkowym atutem bedzie gdy nasza woda kwiatowa bedzie organiczna lub bedzie miala certyfikat Ecocert, ale juz nie badzmy tacy fanatyczni :) ja kupuje bez tego certyfikatu a i tak jestem zadowolona.

Jesli chodzi o cene to jest rozna ale w granicach 10-20zl za 200ml
Ja swoje hydrolaty kupuje w internecie w sklepach z polproduktami kosmetycznymi


Nizej Wam podam wlasciwosci poszczegolnych hydrolatow moze pomoze Wam przy wyborze:

HYDROLAT LAWENDOWY- szczególnie zalecany jest jako składnik kosmetyków o działaniu antyseptycznym, idealny także dla skóry wrażliwej i podrażnionej (kwas rozmarynowy). Działa lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, wspomaga leczenie drobnych ran (taniny). Dzięki zawartości fenoli działa także przeciwstarzeniowo (antyoksydacyjnie), fotoochronnie. Używany jest jako składnik produktów kosmetycznych przeznaczonych do włosów farbowanych, powodując dłuższe utrzymanie się barwnika we włosach. 

HYDROLAT MELISOWY-  Wspaniały jako tonik i odświeżacz do twarzy. Łagodzi i nawilża wszystkie typy skóry. Stosowany też jako kompres przeciwzapalny dla skóry podrażnionej. Może być używany do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą.

HYDROLAT MIETOWY -  Odświeża, tonizuje, reguluje, wzmacnia, ochładza i rozjaśnia wszystkie typy skóry. Może być stosowany do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą.

HYDROLAT ROZMARYNOWY - przeznaczony do pielęgnacji skóry normalnej, tłustej, trądzikowej oraz do pielęgnacji włosów. Zawarte w hydrolacie olejki eteryczne oraz kwasy organiczne działają przeciwbakteryjnie, zabezpieczają przed skutkami promieniowania UV, działają antyutleniająco.  wzmacnia cebulki włosów, przyśpiesza wzrost włosów, hamuje ich wypadanie, chroniąc przed skutkami promieniowania UV zabezpiecza także przed zmianą kolorów włosów spowodowaną słońcem.Ma dzialanie antybakteryjne Działa tonizująco. Przywraca naturalne pH skóry. 

HYDROLAT ROZANY - Działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowana jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.
Używana jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi, z nadmiernym wydzielaniem sebum; regenerujących dla uszkodzonej, przesuszonej.

HYDROLAT RUMIANKOWY - znajduje zastosowanie w produktach do skóry wrażliwej i podrażnionej, zarówno w formie kompresów czy do przemywania skóry działa bowiem przeciwzapalnie. Znany ze swoich właściwości rozluźniających, łagodzących i nawilżających skórę. Stosowany dla każdego rodzaju cery: wrażliwej, delikatnej, podrażnionej, naczynkowej, zaczerwienionej, trądzikowej a także zniszczonej. Jako tonik czy kompresy dla skóry podrażnionej i wrażliwej, ponieważ hydrolat rumiankowy działa przeciwzapalnie. Także skuteczny w pielęgnacji skóry tłustej i z trądzikiem ponieważ ma właściwości antyseptyczne. Może być stosowany do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą.. Produkty zawierające w swym składzie wyciąg z rumianku pospolitego nadają się również do pielęgnacji włosów jasnych, jak również do produktów przyśpieszających gojenie i regenerację naskórka. 

HYDROLAT SZALWIOWY - Odświeża, oczyszcza i działa przeciwzapalnie. Ma właściwości dezynfekujące, tonizujące, nawilża skórę, przygotowuje ją do lepszego wchłaniania substancji czynnych.
Może być stosowany do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą.

HYDROLAT Z KWIATOW POMARANCZY -   łagodzi i nawilża wszystkie typy skóry. Stosowany jako kompres przeciwzapalny dla skóry podrażnionej zmniejszaja zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Działa łagodząco, relaksująco. Zastosowany jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża.  
Używany jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi, z nadmiernym wydzielaniem sebum; regenerujących dla uszkodzonej, przesuszonej.
HYDROLAT Z KWIATOW CHABRA -  Destylat  otrzymywany jest z kwiatów chabra bławatka (Centaurea Cyanus), zawiera garbniki, flawonoidy,śluz, witaminy w tym witaminę C oraz sole mineralne z dużą ilością manganu i potasu. Hydrolat z kwiatów chabra bławatka działa pobudzająco, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Polecany jest w przypadku cery z rozszerzonymi naczynkami, z trądzikiem różowatym, skóry podrażnionej i alergicznej. Chroni komórki skóry przed atakiem wolnych rodników - jest antyoksydantem. Przywraca naturalne pH skóry. 

HYDROLAT Z KWIATOW GLOGU - zawiera flawonoidy (witeksyna, izowiteksyna, orientyna, apigenina oraz ich glikozydowe połączenia, leukoantocyjanidyny, katechina i jej pochodne), kwas ursolowy i krategolowy, aminy, puryny, kumaryny i fitosterole.
Hydrolat z kwiatu głogu służy do pielęgnacji włosów suchych, kruchych, łamliwych, a także przetłuszczających się i skłonnych do łupieżu. Polecany szczególnie dla cery wrażliwej wykazuje bowiem działanie uspokajające i regenerujące. Niezależnie od  typu skóry można stosować jako kompres odprężający, relaksujący i uspokajający. Przywraca naturalne pH skóry. 

HYDROLAT Z KWIATOW KRWAWNIKA - zawiera azulen, cholinę, związki flawonoidowe, garbniki oraz sole mineralne w tym cynk. Hydrolat z kwiatu krwawnika pomocny jest przy leczeniu stanów zapalnych, trądziku, egzem. Działa wygładzająco, oczyszczająco, przeciwłojotokowo, wybielająco i przeciwzapalnie.  Przywraca naturalne pH skóry. 

HYDROLAT Z KWIATOW LIPY - zawiera flawonoidy, ślady olejku, śluzy, fitosterol, pektyny i kwasy organiczne. Hydrolat z kwiatu lipy działa oczyszczająco, zmiękczająco i ochronnie na cerę wrażliwą. Polecany dla skóry skłonnej do alergii, atopowej. Dodaje włosom miękkości i puszystości.
HYDROLAT Z LISCI CZARNEJ JAGODY -  zawiera flawonoidy: pochodne kwercetyny i izoramnetyny, garbniki, olejek eteryczny, witaminę C. Dzięki zawrtości garbników działa lekko sciągająco. Ma właściwości przeciwzapalne.  Wraz z flawonoidami uszczelniają drobne naczynia krwionośne. Ze względu na działanie antybakteryjne może być stosowany w tonikach dla cery tłustej i łojotokowej a także podrażnionej, swędzącej. Pomocny przy walce z pękającymi naczynkami krwionośnymi. Dodatkowo hydrolat z liści czarnej porzeczki wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Przywraca naturalne pH skóry. 

HYDROLAT Z LISCI OCZARU - działa przeciwzapalnie. Dlatego też często stosowana jest, w formie okładów, na nadwyrężenia mięśni, trądzik, schorzenia oczne, wrzody skórne czy do ochrony słonecznej. Jest ona również składnikiem wielu preparatów na hemoroidy, dezodorantów, mydeł, kremów, pianek do golenia i generalnie produktów o właściwościach ściągających. 

HYDROLAT Z NASION SLODKICH MIGDALOW - o prawie niewyczuwalnym zapachu, zawiera proteiny i wolne aminokwasy - nawilża i wygładza naskórek. Jest jednym z najbardziej nawilżających hydrolatów. Surowiec przeznaczony do zastosowania w produktach do pielęgnacji cery delikatnej i wrażliwej. Może być także stosowany do pielęgnacji skóry głowy i włosów. 


zrodlo; sklep ZSK

5 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny post ! Nie jakieś głupoty ale konkretne ciekawe informacje - dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki, trochę przydatnych rzeczy do wiedzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje troche mnie podbudowalyscie komentarzami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Post nie jest wyczerpujący, ale na pewno pomocy w jakiś sposób dla osób, które zaczynają swoją przygodę z hydrolatami - dziękuję za ten krótki, ale rozjaśniający post :)

    OdpowiedzUsuń